Saturday, August 18, 2012

Sampaikan Raya



Bagi menyambut ketibaan Aidilfitri yang akan menjelang tiba tak lama lagi, maka post ini adalah ditujukan khas bagi insan-insan yang terlibat secara langsung and tidak langsung dalam mengukir corak pada kehidupan insan yang serba serbi kureng ini.. Sesungguhnya ucapan hari raya ini tidak menjadi perfect tanpa kehadiran korang… :)

Nota: Post ini adalah luahan yang lahir dari hati yang tulus dan mulus… So, sebarang kegilaan dlm post ini wat donno jer la ye :)

Mama n Abah: Nothing in the world can be compared with u.. Mama dan Abah adalah segalanya bagi Along.. Along minta ampun minta maaf zahir dan batin.. Sesungguhnya banyak dosa dan noda yang diconteng oleh anakmu ini yang akhirnya terpalit di wajah halus dan sucimu.. Halalkan segala makan minum serta segala kasih sayang yang mama dan abah curahkan buat Along. Sesungguhnya jasa kalian tidak mampu Along balas, hatta jika Along bisa menghadiahkan sebuah mahkota bertatahkan emas dan berlian di syurga kelak, itu masih belum mencukupi 1% dari kasih saying yang kalian curahkan.. Maafkan anakandamu ini dari hujung rambut sampai hujung kaki.. Doakanlah agar Along dapt menggapai cita2 menjadi insan yang berguna dan menjadi kebanggaan kalian.. InsyaAllah

Kakak n Adik: Susah untuk digambarkan melalui kata2 namun Abang nak kakak dan adik tau yg Abang stiase sayangkan kamu berdua. Ye Abang mengaku Abang sulungmu ini seorang yang annoying.. Namun fahamilah bahawa keannoyingan ini adalah untuk kebaikan kalian berdua.. Abang tak mahu tengok satu masa nanti kita berpecah, berbeza haluan, dan bersikap who cares.. Abang nk kita jadi satu family yang happening lagi bahagia. Sebab tu kadang-kadang abang bising bile kakak dgn adik tak tolong mama. Bukan niat abang nk compare atau perkecilkan korang cume abg ternanti-nanti bilakah akan hadirnya kesedaran dalam diri kalian. Maafkan segala keannoyingan abang selama 13 dan 15 tahun korang kenal abang di dunia ini. Semoga Allah dapat menyatukan hati kita agar kita satu family dapat menuju mardhatillah InsyaAllah…

Cikgu2 n Ustaz2: Anda adalah segalanya buat diri ini.. Selamat hari raya buat semua guru2ku especially ‘ayahanda’ku Ustaz Lan, Cikgu Nasir, Ustaz Mun’im, Ustaz Ilmam, Ustaz Hadi, Ustaz Salman, Ustaz Yusri, Cikgu Joe, Cikgu Firdaus, Teacher Ily, Teacher Bie, Teacher Nad, Ustazah Noraini dan lain2 yang x dpt disebutkan di sini.. Jasa dan bakti kalian dalam mendidik insan yang lemah ini terlalu besar dan tak mampu den membalehnye. Ampunkanlah salah silap anak muridmu ini dari hujung rambut hinge hujung kaki.. Maafkan segala kata2 gurauan kasar atau ayat pedas menghiris kalbu yang terkeluar dari lidah ini.. Doakan kejayaan anak muridmu ini dlm peperiksaan SPM 2012 yang bakal menjelang..

My Form 5 MTS Frenz: U’all reallly2 awesome… Selamat hari raye maap zahir dan batin. Ampunkan segala salah silap aku dengan korang selama 5 tahun aku kenal korang. Maaflah sbb aku xleh nk mention nme sesape kat cnie.. Sebabnya aku tak boleh nak bezakan sape kawan baik sape kawan biase sbbnye dlm hati aku smue baik… Maafkan aku andai korang pena terguris dgn mulut aq yang laser tahap cipan dan andai korang pena terasa dgn style sound direct aku.. Aku stiase menyayangi korg dunia akhirat Lillahi Taala…. Aku tak pena simpan dendam kat korang walau sapepown.. Ketahuilah bhawa aku stiase mndoakan kejayaan kita agar dpt kite same2 mnuju ke menara gading dan dapat berbakti untuk Islam InsyaAllah.. Tolong doakan kejayaan aku..

My frenz ex-JEPS 2007 n ex-MOKHDARian 5/12 2012 : Seriously aq rindu korang sangat2.. especially my JEPS besfren Aizat, Faris n Raja dan juga my Geng Kepala Sungai MOKHDAR Afiq, Hazim, Latip, Am, Adib, Micki, dll.. Memang aq nak sgt jumpe lepak skli spend time dgn korang tapi korang taulah aq tkder mase.. Dgn kerja yang menimbun dgn SPM sgale bagai mmg membataskan aktiviti cuti aq.. Aq mintak map sgt2.. Ampunkan dose aq dr hujung rambut sampai hujung kaki slame aq kenal korg.. InsyaAllah kite jumpe lps SPM.. :)

My ‘someone special’: Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin. Even you didn’t know that u’re exist in my life but I wanna tell you tht I love you so much… Malangnya aq x brani nak luahkan smue perasaan tu pada kau.. Ko sdiri tahu kan prinsip hidup aq yg pena aq cter dlu (sape yg aq pena cter dye taw la :P) dan aku takkan gadaikan prinsip aku.. Seriously aku terlalu menyayangi kau, namun perasaan itu harus ku sembunyikan kerana ada tanggungjawab yang lebh besar di bahuku yang perlu aku selesaikan.. Cukuplah kita hanya sekadar kawan dan jika benar ada jodoh kita maka biarlah Dia yang tentukan.. Ampunkan segala kesilapan dan kesalahanku padamu samada aku sedar atau tidak.. Semoga kita dapat bersama-sama menuju ke mahligai kasih dgn Redha dan Cinta-Nya..

Lastly 4 all u guyz yg mengenali diri ini, aku mohon ampun minta maaf zahir dan batin.. Semoga anda semua menyambut kemeriahan Aidilfitri ini dgn penuh bahagia bersama yang tersayang..

“Syawal untuk dihayati, bukan sekadar dirai”

Sekian…

Wednesday, June 06, 2012

Masalah!!


Assalamualaikum.. achooom!! Allah-lah, dah berhabuk dah blog aq nie.. cam biasa lah, lama dah tak update.. busy jerk memanjang. Lagi2 tahun nak SPM nie, memang orang kata study cam tak cukup tanahlah...

So now I'm back.. To my teratak 'terchenta'. Nak bersihkan sawang-sawang ni dulu.. :)

Okeyh, tipulah kalau aku cakap takde story sepanjang berbulan-bulan aq tak hapdet blog aku nie kan.. Hehe, ade jer story-mory.. Tapi kalau nak cerite sume berkajang-kajang nak habes..

So hari nie aku cume nak habaq mai satu story, berkaitan masalah..

Semua orang ade masalah, pendek kata setiap manusia yang hidup atas muka bumi Allah ini mesti ada masalah. Bahkan kita kat kubur nanti pun ada masalah.. Bermakna tiada manusia yang boleh terlepas dari masalah..

Namun, atas kita sendiri bagaimana kita nak menghadapi masalah-masalah yang datang pada kita. Masalah ini boleh diibaratkan sebagai bom. Kalau kita pandai guna, dia akan jadi satu pengalaman berharga yang boleh digunakan untuk kita meneruskan kehidupan kita, tapi kalau salah.. adoih.. Memang menyesal sepanjang hayatlah.

Tapi kan.. kadang2 bila kita dilanda masalah, sometimes ia akan memberikan kita suatu impak tekanan yang hebat. Sampai kita tak boleh nak study, nak buat kerja hapelah...

Sebenarnya setiap masalah yang datang adalah untuk mematangkan kita. So apa nak stress? Hadapi je lah.. Life must go on..

Allah itu tidak akan menduga hamba-Nya dengan sst yang tak boleh dye tanggung. Semakin besar masalah yang kita hadapai, maka semakin kuat keimanan kita. Hah, itukan janji Allah?

Satu cara untuk kita tenangkan diri kita apabila kita menghadapi maslah ialah think positive. Yakin bahawa setiap pekara pasti ada jalan penyelesaiannya. And then jangan sekali-kali lemah dan jatuh. Krn jika anda gagal menghadapi masalah bererti anda gagal untuk hidup..

So sampai di sini sahaja.. Jumpa lagi.. Assalamualaikum.. :)

p/s: Teringat pesanan dr sorg sahabat menyatakan jangan sekali-kali minta kat Alah supaya dikurangkan segala masalah yang dihadapi, kerana itu hak Allah utk memberi masalah pada kita. Yang seharusnya kita lakukan ialah minta kpd Allah supaya ditambahkan keimanan kita utk menghadapi segala masalah dan ujian yang mendatang :)


Saturday, May 12, 2012

Anjakan paradigma


Anjakan paradigma.. Aq sendiri x taw knape aq tulis artikel nie. Tapi hati aq meronta-ronta untuk aq cuba sampaikan apa yang tersirat di kotak fikiranku.

Aq sendiri tak faham. Entah dari mana kekuatan yang datang untuk menggerakkan hati aku menyusuri jalan ini. Aku rasa macam aq sendiri belum cukup layak untuk menjadi seorang muslim yang baik, apalagi menyeru orang untuk menjadi baik.

Peristiwa ini bermula selepas aq ditegur oleh seorang sahabat seperjuangan yang agak senior dalam organisasi Badan Dakwah dan Rohani (BADAR) sekolah aq. Beliau menasihati aq supaya aq cuba mengubah penampilan diri aq. Oleh krn pada tahun ini aq sudah mula tampak menonjol dalam organisasi BADAR.

Aq terfikir sendiri, ada benar kata-katanya itu. Aq menyeru rakan-rakanku ke arah kebaikan, namun sikap aq sendiri banyak yang masih kurang elok dipandang. Lalu apa guna aq menegur mereka? Bukankah aq pun sama saja, bahkan lebih teruk?

Dalam terkapai-kapai aq cuba mencari hidayah, lalu Allah mempertemukan aku dengan apa yang aq cari. Bermula dengan teguran seorang sahabat, lalu aq tergerak untuk membaca sebuah majalah yang santai namun mengandungi unsur tarbiyyah yang berkesan.

Bagai satu tsunami yang merubah pantai dalm jiwa, kini baru aq sedar. Selama ini aq merasa kekosongan di jiwa. Walaupun zahirku sentiasa dipenuhi dengan lafaz Kalamullah, namun batinku bagai kosong dari hidayah-Nya. Selama ini aq merasakan diri aq sudah cukup perfect, sudah layak digelar muslim yang kamil dan syumul, namun hakikatnya, hanyalah bagai tin air gas yang kosong, tinnya rapuh isinya nihil.

Maka kini bermulalah satu anjakan paradigma, untuk aq mengubah diri, kerana tugas sebenar aq sebagai seorang hamba iaitu menurti segala perintah-Nya dan menyampaikan kepada seluruh manusia.

Walau begitu, aq masih merasa diri ini begitu kosong. Aq merasa aq x cukup layak untuk bersama menyeru manusia kepada kebaikan. Aq hanyalah seorang insan yang serba serbi kekurangan. Namun aq harus lakukan jua, kerana matlamatku hanya satu, untuk mencapai redhaNya.

Ya Allah, kau tetapkanlah imanku. Kau kurniakan aku ketabahan dan istiqamah dalam memperjuangkan agamamu.

Amin Ya Rabbal Alamin...


“Sesungguhnya apabila aku menasihati kamu, bukanlah bererti aku yang terbaik dalam kalangan kamu, bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan menjadi sedikitlah orang yang memberi peringatan.”-Hassan Al Basri

Tuesday, March 13, 2012

Takkan patah!!!

Semangatku takkan patah.. Walau ape pun terjadi..

Kegagalan hari ni bukan bermakna kegagalan selamanya, namun kegagalan hari ini ialah petanda kebangkitan untuk hari esok..

Tipulah kalau tak frust kan.. Siang malam aq blaja sampai nak pecah pale otak..

Tgk2 result pekse merundum.. Gile2 plak tu..

Think positive Nazrul.. Segala ketentuan Allah itu ada hikmahnya.

Mungkin kegagalan hari ini sebagai input utk kau baiki segala kelemahan kau. Utk kau improve segala usaha kau.

Jangan patah semangat.. Tidak.. Tidak sekali-kali

Akan ku buktikan, kegagalan hari ini tidak akan sekali-kali meruntuhkan semangat aku.

SPM Killer subject.. I'll beat you.. Wait 4 it..

p/s: luahan hati..



Wednesday, February 29, 2012

Let it go!!


Sometimes we had to let sumthing that we want most..
Begitulah hukum karma. Segala yang ada di dunia ini bukan milik kita. Andai ditakdirkan kita pemilik dunia ini sekalipun, kita takkan mampu menguasai semuanya.

Kita selalu mengimpikan yang terbaik dalam hidup kita. Namun, segala perancangan kita adalah terletak pada perancangan-Nya. Kita tidak lain hanyalah seorang hamba yang khilaf dan lemah, yang sentiasa mendambakan kekuasaan-Nya dan keampunan-Nya.

Hakikat yang tidak bisa kita sembunyikan, kita akan kecewa dan terus kecewa apabila sesuatu yang kita inginkan itu tak dapat kita capai. Namun sebenarnya, Dia sedang merancang yang terbaik buat diri kita. Mungkin bukan sekarang, namun lambat-laun pasti akan terbongkar jua hikmah di sebaliknya.

Sedarlah, gagal sekali bukan bererti gagal selamanya. Gagal dua kali itu adalah pengubat kesilapan kita. Kejayaan itu adalah milik kita, andai kita terus berusaha dan terus berusaha. Kerana Dia telah menyediakan kejayaan yang besar buat kita, yang mana jika bukan di sini mungkin tersimpan di akhirat sana.

Allah itu Maha Adil.. Dia Maha Adil!!!

Saturday, February 04, 2012

Surat khas untuk Kak Mah!!


SURAT BUAT DATIN SERI ROSMAH MANSOR DARI SEORANG PELAJAR ! WAJIB BACA !

Assalamualaikum Datin Seri.

Saya Muhammad Muizzudin bin Zaini
Julai 2011 lalu, genaplah usia saya 19 tahun.

Saya perkenalkan diri, sebagai remaja yang ingin tahu. Apa jua medium yang termampu saya pergunakan, saya usahakan sebaiknya agar saya dapat mengikuti perkembangan semasa, khususnya berkenaan negara Malaysia yang tercinta ini.

Iya, Datin Seri. Umur saya, sangat muda. Kedudukan saya, jauh benarlah kiranya dibandingkan dengan Datin Seri. Namun, saya yakin dan percaya, andai umurlah yang menjadi penentu kelayakan seseorang untuk bersuara, tidaklah layak sama sekali untuk suami Datin Seri memegang amanah pentadbiran negara sekarang, kerana di luar sana terdapat ramai yang lebih tua usianya!

Tegas saya, saya adalah remaja yang memerhati. Saya tidak mahu, sekadar menjadi manusia yang kerjanya memuaskan tembolok sendiri. Tidak juga hanya terpaku di bilik darjah, ‘menelan’ buku teks sekolah. Saya percaya, erti hidup pada memberi!

Datin Seri Rosmah Mansor yang saya hormati,
Saya pohon jutaan kemaafan, andai surat kecil ini menyinggung Datin Seri. Saya tidak berniat untuk menyakiti hati Datin Seri, jauh sekali memburuk-burukkan. Surat kecil ini, hanyalah usaha kerdil saya, menyampaikan isi hati. Ia hanyalah suara hati dan pandangan seorang anak muda.
KASIH SAYANG KEPADA RAKYAT

Datin Seri,
Pernah suatu pagi, saya dibawa ibu untuk menziarahi jenazah anak tunggal seorang jiran kami. Kanak-kanak kecil itu, baru berusia 6 tahun. Khairani namanya. Runtun rasa di hati, sebaik melihat keadaan rumah tempat tinggalnya kanak-kanak itu bersama ibunya. Saya cuba membayangkan, bagaimanalah andainya hujan lebat menimpa bumbung rumah itu. Atapnya berlubang-lubang, hinggakan saya fikir memadai dengan cahaya matahari yang ‘mencuri’ masuk melaluinya untuk menyinari ruang dalam rumah daif itu. Saya terpaksa melangkah berhati-hati, kerana lantainya berkeriut dan goyah sekali.

Hadir insaf dan syukur di dalam hati saya, bahawa betapa saya memiliki hidup yang jauh lebih baik dan selesa berbanding ramai lagi rakyat kebanyakan.

Di sekolah, saya punyai rakan-rakan yang sulit sekali melangsaikan yuran bulanan asrama. Bukan culas, bukan malas, tetapi kesempitan hidup menyukarkan mereka. Adik-beradik ramai yang masih bersekolah, ditambah taraf hidup dan kos keperluan yang kian meningkat dari sehari ke sehari, semuanya membebankan!

Datin Seri,
Sungguh saya tidak mampu mengelakkan rasa kecewa, apabila mengetahui yang Datin Seri bermalam di sebuah hotel di Dubai dengan kos melebihi RM100, 000 semalaman. Sehingga ke hari ini, saya masih teringatkan rumah daif adik Khairani, juga nasib ramai lagi yang saya temui sepanjang umur ini. Saya tahu, betapa besarnya urusan Datin Seri, juga kedudukan Datin Seri. Mungkin memang Datin Seri berhak, tetapi, apakah Datin Seri langsung tidak teringatkan kami, rakyat yang kesusahan? Apakah Datin Seri langsung tidak terfikirkan nasib ratusan, ribuan lagi rakyat yang tidak bernasib baik?

Apakah tiada langsung rasa bersalah di hati Datin Seri? Rasa bersalah kerana tinggal hanya untuk semalaman tetapi dengan kos yang boleh menyamai lebih kurang pendapatan selama 66 bulan bagi 40 peratus rakyat Malaysia! 40 peratus inilah rakyat yang pendapatan bulanan bagi setiap keluarga adalah lebih rendah daripada RM1500 sebulan. Bahkan setiap 3 daripada 4 keluarga ini, adalah sebangsa dengan Datin Seri, bangsa MELAYU!

Atau apakah Datin Seri tidur dengan lena malam itu?

Hingga hari ini, sudah bertahun saya tidak ke restoran Pizza Hut, McDonald dan seumpamanya. Kerana cukup dengan hanya melihat dari jauh, hadir rasa pilu mengenangkan saudara-saudara seagama, anak-anak muda seusia saya atau kanak-kanak, wanita dan orang tua yang dibunuh kejam di Palestin oleh rejim zalim Israel hasil sumbangan restoran-restoran ini.

Ia dipanggil, kasih sayang Datin Seri. Maafkan saya, tetapi saya terpaksa bertanya, apakah tiada langsung walau secebis pun rasa kasihan kepada rakyat Malaysia yang hidup serba kesusahan? Rakyat yang terpaksa melupakan impian dan keinginan kerana kesempitan hidup, namun terpaksa pula menanggung kos penginapan Datin Seri dan rombongan di luar negara untuk hanya semalaman!? Bayangkan pula kos penerbangan untuk keseluruhan rombongan selain daripada penginapan!

Peningkatan kos sara hidup waktu ini, sangatlah membebankan. Suami Datin Seri berterusan meminta seluruh rakyat berjimat, sedangkan isterinya? Hasil tindakan kerajaan pimpinan suami Datin Seri, mengurangkan subsidi untuk rakyat terbanyak sedangkan untuk para taukeh-taukeh besar dikekalkan, juga ‘penyelarasan-penyelarasan’ harga, teramatlah menyulitkan kami semua.

Sungguh Datin Seri, kami sangat terbeban meskipun harga petrol dinaikkan walau beberapa sen. Ia akan mempengaruhi seluruh kehidupan kami. Harga makanan, pakaian, kos pengangkutan dan semuanya akan semakin menyulitkan kami. Saban hari, saya melihat ibu mengeluh kerana gajinya sukar sekali untuk disimpan, ia sekadar mencukupi untuk setiap bulan.

Kami rakyat tidak meminta Datin Seri turut menaiki kereta biasa atau tinggal di rumah biasa seperti kami. Hanya yang kami rakyat pinta, supaya Datin Seri dan suami menyelami hakikat kesukaran yang terpaksa kami tempuhi.

Malangnya, tindakan Datin Seri berbelanja mewah begini adalah sama sekali tidak menggambarkan Datin Seri dan suami bersama-sama kami. Sungguh, ini amat mengecewakan saya. Sukar sekali untuk saya mewajarkannya. Maafkan saya Datin Seri, sungguh ia tidak dapat saya terima.

Datin Seri yang saya hormati,
Tiadalah yang lebih mengecewakan dan membangkitkan kemarahan, melainkan ketika melihat Datin Seri dan suami di Festival Fesyen Islam Monaco. Bagaimana tidak, pakaian yang diperagakan langsung tidak menggambarkan Islam! Langsung tidak menutup aurat, menampakkan bahagian-bahagian yang sepatutnya sulit dan yang paling dahsyatnya, nama RasuluLlah SAW yang mulia tertera pada pakaian yang tidak menutup aurat!

Apakah Datin Seri tidak menyedari, bagaimana kemarahan yang telah Datin Seri cetuskan? Nama RasuluLlah SAW yang mulia dihina sebegitu rupa! Namanya cukup mulia, hinggakan apabila disebut namanya, dikira manusia yang paling kikir sekiranya tidak dipanjangkan nama itu dengan selawat ke atasnya. Tiba-tiba, nama itu dihina sebegitu rupa! Bahkan, Datin Seri yang menghadapi teguran, kritikan, kecaman dan tunjuk rasa langsung tidak memohon maaf. Langsung tidak!

Sedangkan para Ulama’ masih berbahas, bagaimana cara paling baik untuk mengagungkan Manusia Mulia ini, tiba-tiba Datin Seri kelihatan meredhai perbuatan yang jelas MENGHINA Baginda Nabi SAW!

Sebenarnya, Datin Seri sudah dari awal menunjukkan kecekalan Datin Seri melanggar syariat Allah. Datin Seri tidak menutup aurat, bersentuhan, berlaga pipi dan berpelukan dengan lelaki bukan mahram yang disepakati sekalian Ulama’ sebagai perbuatan yang HARAM!

Menyentuh anjing atau khinzir, hukumnya juga Haram. Namun, hilang kotornya dengan perbuatan menyamak. Malangnya, tiada apa yang mampu ‘membersihkan’ haram dan kotornya nya menyentuh lelaki ajnabi kecuali
API NERAKA!

Lalu, dengan semua perlakuan Datin Seri, apakah mungkin Datin Seri fikir kami rakyat akan menerima dakwaan Yang Amat Berhormat Perdana Menteri bahawa kerajaan pimpinannya berusaha keras berjuang demi Islam dan bangsa. Sedangkan isterinya sendiri, tidak memelihara Akhlak dan Syariat Islam, juga adab-adab kesantunan Melayu malahan!

RAKYAT MENGIKUTI PEMIMPIN MEREKA
Kata ahli hikmah, “Agama manusia itu, di atas Pemimpin mereka”. Tinggi sahsiahnya, baik akhlaknya, ikhlas hatinya, patuh dan taat kepada Allah, maka begitulah jua rakyatnya. Rakyat akan terpengaruh dengan ketua mereka.
Malaysia hari ini, dalam keadaan yang benar-benar dahsyat bagi saya. Setiap masa perlu di dalam keadaan berjaga-jaga, kerana penjenayah menunggu kita alpa. Gerun saya melihatkan kanak-kanak yang bermain sendirian di halaman rumah, bimbang kalau-kalau ada manusia busuk hati yang berniat jahat kerana jenayah hari ini langsung tidak mengenal beza usia!

Budaya Hedonisme melampau. Nafsu ‘disembah’ sebagai Tuhan. Remaja Melayu Muslim tidak segan silu memakai pakaian yang jauh menyimpang daripada Islam dan adab Melayu. Tidak kekok mengogok arak di pesta-pesta jamuan nafsu. Saban hari ada sahaja kes bunuh bayi lewat pergaulan tanpa batas! Hari ini, remaja mati dengan sia-sia. Samada mati dalam ketagihan najis dadah, atau kemalangan dalam perlumbaan haram!

Bahkan seribu satu lagi, penyakit-penyakit sosial yang sedang membarah, membusuk di dalam negara tercinta!
Bukanlah saya menuding jari kepada Datin Seri dan suami, saya akui malahan, bahawa Datin Seri kelihatan cuba berusaha sedikit sebanyak bagi menangani masalah-masalah ini. Namun, hakikatnya, keadaan rakyat sesuai dengan keadaan pemimpinnya!

Manusia yang jelas disabitkan kesalahan rasuah, diangkat menjadi pemimpin! Manakala pemimpin lain yang mengkritik tindakan ini, di arah supaya tutup mulut dan diambil tindakan! Apa sudah jadi pada negara!? Sedangkan Nabi SAW bersabda, “Apabila amanah diberikan kepada BUKAN ahlinya, maka tunggulah KEHANCURAN!”

Pemimpin negara tidak memelihara adab pergaulan Islam, tidak memelihara batas aurat, berbelanja boros tanpa timbang rasa kepada rakyat, justeru, bagaimana mungkin kita mengharapkan yang baik-baik daripada rakyat?

Saya gerun melihat perkembangan ini, Datin Seri. Hari ini, kita mengeluh kerana ramainya anak-anak luar nikah yang didaftarkan. Bayangkanlah, apa yang mungkin kita keluhkan 5 atau 10 tahun akan datang!

Antara sifat agama kita, INQILABIYYAH Datin Seri. Ertinya, adil dan zalim mustahil begerak seiring. Kebenaran dan kebatilan sama sekali tidak akan bercampur. Syariat Islam dan yang bercanggah dengannya, pasti tidak akan ditemui titik temu antara keduanya. Justeru, Datin Seri berusahalah sehebat manapun untuk memperbaiki masalah sosial, gejala buang bayi dan sebagainya, selagi suami dan kerajaan Datin Seri terus mengesampingkan hukum Allah, dasar Allah, syariat Allah, maka Datin Seri tidak akan BERJAYA! Berani saya kata!

Bagaimana tidak? Datin Seri berusaha mengelakkan masalah bunuh bayi yang kita semua maklum ia bermula daripada pergaulan bebas, sedangkan hub hiburan malam, lesen judi dan konsert-konsert mega sebenarnya adalah penyumbang besar kepada masalah ini! Kerajaan pimpinan suami Datin Seri, umpama membina dan meruntuhkannya semula. Bina dan runtuh, kemudian bina dan runtuhkan lagi. Itulah kitarannya.

KUASADatin Seri ke luar negara untuk bertemu pemimpin negara luar, pernah juga Datin Seri menyambut kehadiran Perdana Menteri luar negara ke Malaysia, dana RM111 juta untuk PERMATA, pertemuan First Lady dan liputan-liputan meluas setiap aktiviti Datin Seri di media dalam dan luar negara, itu bagi saya menunjukkan yang Datin Seri seolah-olah punya kuasa di dalam pentadbiran negara.

Justeru, sebagai anak muda yang penuh persoalan di minda, saya bertanya dengan baik, bagaimana ini semua berlaku? Sedangkan, kami rakyat tidak pernah melantik Datin Seri sebagai pemimpin negara. Suami Datin Seri yang memimpin kerajaan yang telah dipilih rakyat melalui proses Pilihan Raya! Atau apakah dengan hanya menjadi isteri kepadanya, menjadikan Datin Seri turut berkuasa?

Datin Seri pasti tahu, berkenaan kebangkitan rakyat yang menyemarak di Timur Tengah. Kerajaan yang tidak bertimbang rasa diterjah dan dihalau rakyat! Antara isunya ialah bagaimana berkuasa dan kaya rayanya isteri kepada pemimpin-pemimpin yang telah tumbang itu.

Saya cintakan negara saya. Tidak sanggup saya melihat negara porak peranda, namun, kiranya Datin Seri berterusan mengikut jejak langkah isteri-isteri pemimpin yang tumbang itu, maka mungkin Datin Seri dan suami boleh menerima nasib yang sama. Kami rakyat semakin tidak tertanggung lagi dengan tekanan-tekanan kewangan dan keperluan hidup sekarang!

Datin Seri,
Surat ini bukanlah ancaman, bukan juga ugutan. Ia sekadar luahan rasa, nasihat dan pandangan yang cuba seorang anak muda sampaikan. Ingin benar saya ingatkan, kedudukan yang Datin Seri nikmati hari ini, adalah kerana rakyat memilih suami Datin Seri. Kuasa di tangan kami, untuk menentukan jatuh dan bangunnya Datin Seri dan suami. Dan sebenarnya, kami rakyat hanyalah ‘jalan’ bagi Allah untuk mengatur ketentuan ini, Allah jualah yang meletakkan kekuasaan kepada sesiapa yang dikehendakinya.

Justeru, berbaiklah dengan kami. Patuhilah suruhan Allah. Kami tidak pinta lebih, sekadar bertimbang-rasa untuk kami.

Datin Seri yang dihormati,
Surat ini mungkin sampai ke tangan Datin Seri. Mungkin sampai sendiri, atau terhenti di tangan pembantu-pembantu Datin Seri atau tidak mampu hampir sama sekali. Kiranya ia selamat sampai ke tangan Datin Seri, saya pohon maaf, kalaulah surat kecil saya ini mengguris rasa Datin Seri. Maafkan saya, kalau ia kerana kesilapan-kesilapan bahasa dan cara penulisan. Namun, andainya Datin Seri terasa hati kerana menerima teguran, tidak akan saya pohon maaf untuk itu! Teguran ini adalah benar, justeru tiada apa yang perlu saya risaukan dengan kebenaran. Ia pasti menang dan tertegak!





P/S: walau sapepown penulis surat nie, mmg aq tabik giler ar.. :)

Thursday, February 02, 2012

Kerana Seekor Nyamuk!


Nyamuk, seekor haiwan yang kecil yang diklasifikasikan dalam kumpulan serangga. Nama saintifiknya cullicidae. Serangga ini kecil, tak sampai sebesar ibu jari pun. Dahla kecik, lembik lak tu. Sekali tampar terus mampos.

Namun siapa yang sangka, nyamuk yang sekecil itu boleh membawa impak yang sangat besar buat manusia? Misalnya nyamuk aedes boleh membawa penyakit demam denggi dan chikungunya. Nyamuk betina anopheles boleh menyebarkan parasit protozoa plasmodium yang membawa penyakit demam Malaria. Itu belum lagi campur dgn penyakit Japanese Encephalitis (J.E) yang disebabkan oleh nyamuk Culex.

Itu dari segi  penyebaran vektor. Dari segi lainnya pula, nyamuk juga mengundang banyak masalah. Misalnya, nyamuk selalu mengganggu ketenteraman orang awam, terutama pada waktu malam. Ini boleh dilihat dgn ketara pada sekolah2 berasrama yg dekat dengan kawasan hutan (par exemple sekola aq lah!!). Nyamuk2 telah berjaya mengganug tidur lena mereka di waktu malam hingga mengakibatkan mereka semua terpaksa qada' tidur dalam kelas keesokan harinya....

Walaubagaimanapun, nyamuk2 ini juga ade kelebihannya. Setiap yang allah cipta itu pasti ada manfaat buat kita kerana mustahil dia menciptakan perkara yang sia-sia. Dengan kehadiran nyamuk, ia memberi petanda kepada manusia bahawa kawasan persekitaran mereka kotor dan banyak sampah yang menyebabkan air bertakung, sekaligus mendidiki mereka supaya menjaga kebersihan. Yelah, kan itu sifat manusia sejak azali. Sudah Terhantuk Baru Tergadah. Lepas tergadah terus lupa, pastu terhantuk balik, dan begitulah al seterusnya..

Dan most important, nyamuk yang aktif menghisap darah manusia pada waktu malam akan menyebabkan manusia itu xleh tertidur, seterusnya menyebabkan insan malang tersebut mencari alternatif laen di waktu pagi2 buta itu dgn berqiyamullail di masjid atau surau. X pown kat rumah jerk.. Haha, jgn pandang rendah dgn nyamuk, diorg pun senanyer dai'e jugak au..

Kesimpulannya, jgn kita hina sekecil2 nyamuk itu. Walaupun hakikatnya dia adalah serangga perosak yang lembik, namun impaknya amat besar buat manusia.

Dan kita juga harus jadi spt nyamuk. Walau sekecil mana pun kita, kita mampu utk membawa perubahan dlm masyarakat. Jgn sskali rasa diri lemah dan x berguna. Sekecil2 nyamuk mampu membunuh beribu2 orang au (bukan aq suro korg bunuh org lak!!)

Sekian, Adios Amigos...

p/s: Dear inche nyamuk, tolong jangan kacau aq tido ea.. Aq nak SPM taon nie.. Perlukan rehat secukupnya utk focus PnP dlm kelas..  Cyan lah kat aq.. :P

Kalau ko kacau aq jugak, aq panggil abg ketul nie bunuh kau.. Wahahah!!!




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...