Tuesday, August 30, 2011

Aidilfitri sude!!!

Kring!!!

"Weyh, bangun!!!"

"Asal doe.. Baru kol 5 pagi.."

"Sahur.. Da lewat da nie.."

"Sahur? Derr.. Hari nie raya ar.."

"What?? RAYA??"
..............................................................................................................................

Dengar beduk berbunyi.. Sayu tdengar d subuh sunyi.... Haha, bile dgr lagu Dendang Perantau Allahyarham P Ramlee nie msti teringat suasana raya. Tak kire ar di kota di desa di timur barat utara selatan, miskin kaya papa billionaire... Asal name ade bin or binti, mmg korg akn happy.. Yg non muslim pown akn happy gak (ye ar, dpt cuty.. ) Huhu...

Sebut pasal raya, apa yg korg akan pikir psl raya? What's the meaning of the Aidilfitri?

Aidilfitri bermaksud hari fitrah. Which means hari dmane smue manusia kmbali kpd fitrah mereka iaitu fitrah makan. But not means kowank bole melantak berpuluh-puluh pinggan ketupat dgn sebalang periuk sambal kacang.. Huhu..

Sebelum melalui Hari Raya Aidilfitri, kita akan melalui satu ujian yg dipanggil Madrasah Ramadhan. Selama sebulan kita menahan nafsu lapor dan dahaga. Err.. takkan tu je kowt?

Tujuan sebenar Madrasah Ramadhan ini adalah utk melatih diri sdiri menahan nafsu yg bukan shaja lapar dan dahaga, tapi nafsu laen... Contohnya:-

  • Perokok2 tegar kene tahan nafsu merokok siang2 hari.. (10 jam ar mulot x berasap)
  • Mak Limah dan Mak Bedah kne tahan nafsu potpet potpet (kang kering air liur klu asek mngumpat 24 hours)
  • Suami isteri kene tahan nafsu..... (err.. ni siang2 jer ar, mlm x yah)
Pendek kate sebulan ar kowank jadi baek gler.. Tkowt kurus pahala puasa tu..

Sekarang bile da dtg 1 Aidilfitri, kowank da x terikat dgn sebarang peraturan2 tadi.. Tapi xke sie2 cmtu? Kowank hanye jd baik tyme Ramadhan jer? 11 bulan yg laen?. Jadi teruskan la kebaekan kowank di bulan Aidilfitri ni ea..

Aidilfitri mmg merupakan suatu hari utk kita bersuka ria. Tapi bkn bermakna kowank bole happy2 smp segala batas2 syarak kowank bole just through it cmtu jerk.. (mujo through, klu throw???). Anak2 gadis tu bukan bermakna hari nie kowank bole peragakan fesyen2 terkini yg x menutup aurat. Ziarah menziarahi bkn bermakna solat boleh ditinggal berhari-hari. Maaf-bermaafan bkn bermakna kowank bole bersalam dgn yg bukan muhrim.

Pendek kata Aidilfitri juga ada protokolnya. Ia juga merupakan satu ibadah. Jgn cemarkan hari mulia ini.

Jadi, xnk cakap banyak.. Di sini aq ase maseyh blom terlambat utk aq ucapkan slamat hari raya Aidilfitri bwat semua.. Raya raya juga, Hati-hati di jalanraya, naek bas jgn lupe kt Puduraya, jgn bwk laju2 kt lebuhraya, rayae2 pown igt juga yerk kt kota raya.. Haha

P/S: Dlm menyambut kemeriahan Aidilfitri, kite jgn lupe.. Slaen kite, ade juge yg happy ari nie..

Sape?
Suda bebas dari kurungan!!!

Hehe...

Musaffir di Aidilfitri!!!

Monday, August 29, 2011

Ko tak reti malu ke???


Sepetang di Kuala Lumpur....

Lokasi: Stesen Komuter Mid Valley...

"Adik, ade air tak?"

Huh?

"Air, ikut ar air pape pown.."

"Abg nk wat per?"

"La, air nak minum la.. Xkn nk bwat basuh kapal terbang kowt"

Huh?
........................................................................................................................................
"Bro, lu ade lighter x?"

"Lighter, sini mne blackout agy.. Lgpown hari kn siang agy nie.."

"Alamak lu mat, lighter gua nk bwat 'hisap' ar.. Xkn nk bakar lilin kowt.."

Huh?
........................................................................................................................................
Anda pernah dgr dialog ini? Ya, ini dialog biase... Tapi adekah menjadi biase.. sekiranya anda mendengar dialog ini.. DI BULAN RAMADHAN??


Ya, perkara ini sememangnye berlaku di sekitar pelusuk alam. Tidak kira di mana anda berada...

Ini org pggil..

SPESIES MALAS BERPUASA!!!


Ko kalau x puase xpe agy.. Yg skang nie jadi masalahnya...

KO BANGGE DGN KO X BERPUASA!!!


TAKDE RASE MALU KE??


Siyes ar, tyme aq gi shopping kt KL tadi penuh aq jumpe spesies2 nie. Dengan rase x malunyer minum air 'coke' depan org ramai..

Klu muke ko cam apek, mmg aq xkn bising.. Nie muke melayu sejati, awek sbelah ko un pakai tudung. Da ar tergedik-gedik sakan cam beruk mak yeh.

KOWANK TAK RETI MALU KE???


Adek sedare aq yg umo 4 taon stengah bole puase full stu hari smp Maghrib..

Kowank yg da besa galah nie? Nk puase stgh ary un x larat..

Raye da dekat, 2 hari agy. Kowank buat perangai camni..

Xyah raye ar.. G sambut Deepavali nuu...

Terok budak2 kite skunk. Pasnie aq ase klu dibiarkan, alamat sok luse korg akn lihat perkara2 nie ar yg akn berlaku di bulan ramadhan


  1. Mereka yg berpuase bole dibilang dgn jari kaki
  2. Kedai2 mkn buka beroperasi seperti hari biase
  3. Bulan2 puase bole nmpak org buat 'free show' kt tepi jalan
  4. Raye da tak bermakne
  5. Solat tarwih hanya dihadiri golongan2 veteran yg da pencen, tu pown x sampai 2 saf
Agk2 camne tu?


P/S: Sape yg berak, dye ar yg bau taik dye (sori klu post aq  kli nie agk kurang hajar)...

Memang patowt org2 cmnie kne bawa berarak naek van jenazah.. Bru igt mati skeyt

Saturday, August 27, 2011

Class ke kapel dgn bad boy?


Ramai yang kata, orang perempuan nie lebih suka or lebih syok kat lelaki yg nakal a.k.a bad boy daripada budak yg skema. Betulkah?

Intan: Weyh Tasya, aq dgr si Shamsul Yusof tu minat kat hang ar. Dok usha2 hang dlm kelas.
Tasya: Ha? Si Shamsul tu? Hey, not my taste ar...
Intan: Ala, ok ape die... Dah ar rajin, baik, pandai, pengawas lak tu...
Tasya: Argh.. Budak nerdy skematik letromatik tu sape nak? X romantik lngsong... Euu.. Baek dye kapel dgn buku2 dye jerk..
Intan: Abes, ko nk taste cane? Cam si Shark tu? Masalah disiplin sana sini...
Tasya: Ha, tu baru my taste.. Hey biase ar tu boy bwat msalah.. Baru class kapel dgn bad boy.. Cam2 baru org pggil lelaki macho...

Memang ar 'class' kapel dgn bad boy.. Tapi hakikatnya...

Tasya: Eww.. mncik tol aq dgn pkwe aq  Si Shark nie
Intan: La, asal lak? Kn kowank baru 2 bulan kapel...
Tasya: Dye tu x abes2 nk salahkan aq, patu pukul2 tampar2 aq. Da ar men kayu patblas... Nyesal aq..
Intan: Da tu, break jer la.. Pe susa..
Tasya: Xleyh.. aq cyunk sgt dgn dye....

Ha.. tu ar masalahnyer... Nk sgt kapel dgn bad boy.. Hambek ko...

Senanyer an, nilai ke'macho'an atau ke'gentle'an seorg lelaki tu bukan pada betapa ganasnyer dye or baper kli dye kuar masuk bilik disiplin.. Tapi nilai sebenar mrk terletak pada ketulusan hati mrk.. Tak semua yg skema or nerdy tu x romantik. Dan x semua bad boy tu macho..

Ape yg paling penting dlm memilih pasangan hidup ialah ketulusan hati mrk.. Seriously aq ckp, biasenye yg skema or nerdy nilah yg mempunyai ketulusan hati yg lbeyh baek.. dan usually bad boy nie biasenye hanye anggap kapel tu permainan jerk...

Erk, bkn maksud aq nk suro kowank rejek totally bad boy nie... Ade gak di antara mrk yg muka nampak jer ganaz tapi dlm haty dyorg ade taman.. Tapi mmg one in a million are...

So girlz.. Carilah cinta sejati korg dgn mata hati ya.. Jgn menyesal lak nnt

(Amaran keras kerajaan Saudi Arabia: BUDAK SKOLA DILARANG BERKAPEL!!!!)

Kalau sume awekz da tertarik dgn bad boy.. Budak nerdy n skema cam aq nie mmg alamat lonely smp mampuz ar.. haha

A story 2 shared ! (edisi 2)


Alkisah...

Di dalam sebuah negeri yang diberi nama IsSpongebobPetak (bukan IsKetamBola), tinggallah seorang saudagar yang kaya bernama Ismet Cicah Budu dan mempunyai berpuluh-puluh kedai perniagaan. Saudagar kaya raya ini mempunyqi seorang bini dan 2 org putera yg bakal mewarisi perniagaan bapak mereka....

Hinggalah suatu hari, si Ismet Cicah Budu itu jatuh sakit. Menurut doktor, beliau menghidapi masalah kurang vitamin C dan hanya mempunyai tempoh 3 menet utk hidup (huh??). Maka dengan baki 3 menet yg ade, si Ismet Cicah Budu berwasiat kepada 2 anaknya...

Ismet: Hailah badan, hailah nyawa... maka 3 menet agy akan bercerailah kamu berdua..."

Anak: Bapak kite nie terpengaruh dgn filem P Ramlee nie...*berbisik*

Ismet: Wahai anakandaku yang cantik rupawan... Wajahmu...

(Director: Woit, apa kau bikin dialog sendiri ya?)
(Pelakon: Oh.. sorry2..)

Ismet: Wahai anakandaku, pada hari ini ayahanda mewasiatkan. Seluruh gudang dan toko2 perniagaan ayahanda yang di sebelah barat akn menjadi milik Abang Long Dil dan seluruh gudang dan toko2 perniagaan di sebelah timur adalah milik Abang Ngah Shark....

Dil & Shark: Mekaseyh papa.. Sayang papa!!!

Ismet: Sebelum itu.. ayahanda suka untuk memberikan satu nasihat bwat anakanda berdua sbg tips dlm berniaga..

Shark: Tell me Papa.. I'll do everything...

Ismet: Kamu harus ikut 2 nasihat ayahanda ini jika mahu berjaya dalam perniagaan. Yang pertama, jangan sekali-kali kamu tuntut hutang dari pelanggan2 yang berhutang dgn kamu.Yg ke 2, semasa hendak pergi dan pulang dari kedai, jangan kamu biarkan diri kamu terkena cahaya matahari...

Dil: Papa, pelik nasihat papa nie... Papa masuk air ke?

Ismet: Ikutlah nasihat itu. Nanti kamu akan tahu kenapa ayahanda suruh kamu lakukan sebegitu..

Dil & Shark: Baik papa...
.........................................................................................................................................................
2 bulan kemudian....

Ibu: Oh my son, how's ur business now? Adekah smue berjalan lancar?

Shark: Oh mommy, sesungguhnya bisnes Shark tidak berjalan dgn baek...

Ibu: Kenapa? Adakah angah ikut smue pesanan ayah?

Shark: Ya mommy. Ayah menyuruh saya supaya tidak menuntut hutang dengan pelanggan saya menyebabkan mereka buat kedai saya macam pusat 'take n go'. Mereka ambil barang dan tak bayar menyebabkan saya kerugian dan hampir bankrap. Ayah juga menyuruh saya supaya memastikan tubuh x kena cahaya matahari ketika pergi dan balik. Maka saya terpaksa 'beager' kereta Mercedes saya dgn cermin tinted kaler hitam supaya x kne chaye matahari. Tu belom kire upah driver yg terpaksa ikut jln jauh utk ke tempat kerja saya bg mengelakkan melalui jalan yang menghadap matahari.... Kini saya hampir bankrap. Itu 3 paku stiap hari cari saya nak tuntut saman saman saya yg tertunggak.

Ibu: Oh, what a sad! Dil, how's ur business? Is everything fine?

Dil: Hoho, mommy. Ini Abang Long Dil la. Business saya semakin maju dan kini telah sampai ke tahap import eksport...

Ibu: Whoa.. That's great my dear? How u did it? Adakah kamu ikut semua pesan ayah?

Dil: Ya mommy, sesungguhnya papa mempunyai otak yang sangat2 geliga. Otak kelas 1. Papa menyuruh saya supaya tidak menuntut hutang dgn pelanggan, maka saya menjalankan bisnes saya secara 'cash'.. No debt... Hasilnya perniagaan saya sentiasa untung.. Papa juga menyuruh saya supaya jangan bagi terkena cahaya matahari setiap kli perjalanan pergi balik kerja. Jadi sebelum matahari terbit lagi saya buka kedai menyebabkan kedai saya menjadi kedai yg paling awal di buka dan selepas matahari terbenam baru saya tutup kedai menyebabkan kedai saya menjadi kedai yg paling lewat tutup. Hasilnya, ramai costumer bertumpu di kedai saya menyebabkan saya memperolehi keuntungan yang berlipat ganda. Kini saya setiap malam boleh menikmati fish n chip...

Ibu: Nmpaknya hanya Abg Long Dil yg berjaya mengikut nasihat ayah..

Moral of dis story:

  1. Orang-orang tua biasanya mempunyai kiasan makna di sebalik nasihat mereka. Maka nilailah dgn sewajarnya
  2. Sentiasa menggunakan otak utk berfikir. Jgn maen ikowt je x tentu pasal...

Friday, August 26, 2011

13 alasan mereka yg enggan menutup aurat!!


1. Semua yang tutup aurat, kompom masuk syurga ke?
- Semua yg x tutup aurat kompom masuk neraka.. Nak join ke??

2. Tudung labuh pun macam baik sangat. Buat dosa jugak.
- Abes ko un bwat dosa gak.. Kurang2 dyorg terlepas dosa mendedahkan aurat.. Ko?

3. Macamlah kau bagus sangat nak tegur aku. Kau dulu lagi jahat.
- Sejahat-jahat aq aq xde cakap camni klu org bg nasihat...

4. Walau kami pakai seksi tapi hati kami baik.
- Baik pada pandangan manusia.. Pada pandangan Allah?

5. Pakai jarang ke ketat ke, itu hak kami. Kalau tak suka jangan tengok.
- Cik Kak!! Syaitan kalau nk goda x kire sape.. Cane nk elak dari tengok klu dalam satu kampung tu 10 org pakai dedah aurat?

6. Sape lak ko nk nasihat aq? Jge dri sendiri suda ar.. Kubur laen2..
- Memang ar kubur lain2.. Tapi cube bayangkan klu kubur ko sbelah kubur aq.. X sanggup aq nk dgr ko melalak kne seksa hari2...

7. Walau kami tak bertudung, kami tetap sembahyang dan puasa.
- Solat dan puasa perkara wajib. Tutup Aurat pown wajib.. Asl xnk bwat plak?

8. Sukahati kamilah nak pakai macam ni. Kami tak susahkan hidup orang lain.- Kau sebenarnya dah susahkan bapa, abang, adik, suami serta orang lain dengan menarik mereka ke neraka bersama kau disebabkan mereka tidak menegur dan gagal mendidik kau.

9. Apa yang kami pakai, ini antara kami dengan Tuhan.
- Berani cakap di dunia, berani ke kau cakap macam tu depan Allah nanti?

10. Kami pakai seksi macam ni, sebab ikut arahan photographer/pengarah filem untuk disesuaikan dalam scene. (ayat artis)
- Sape tuhan ko? Allah ke diorang?

11. Bukan kami tak mahu menutup aurat, cuma masih belum sampai seru.
- Seru sampai sejak ko akil baligh lagi. Seru ape agy yg ko nak tunggu? Seruan talkin?

12. Takkan nak buat perubahan secara drastik? Slow-slow la..
- Takpe nnt klau Malaikat Izrail nk amek nyawa ko nanti, Cakap ar cmtu.. "tunggu kejap! Lepak la dulu. Jangan ambil lagi nyawa aku."

13. Tutup aurat tu bagus tapi kami tidak mahu hipokrit kerana tidak ikhlas melakukannya.
- Ikhlas tu kne dicari, bkn datang sdiri.. Igt ikhlas tu macam durian runtuh?


Senanyer banyak lagi alasan yg akan dikemukakan oleh mereka2 ini. Bila hati kata xmao.. Akal akn cari berjuta-juta alasan.. Las2 mulut gak yg akn kena bakar kt neraka..

Bukankah menutup aurat ni bertujuan utk mnjaga maruah dan kehormatan diri sendiri? Kenapa payah sangat? Bila kena rogol mulalah menyalahkan org lain.. Sedangkan kita sendiri yg menyebabkan perkara itu berlaku.. Ibarat kalau tiade sampah manekan datangnya lalat?

So tutuplah aurat anda.. Salam Ramadhan..

Some Nice Words..:)
Freedom for women does not mean to appear in public without an abaya and a scarf or a proper Hejab (veil). The veil is considered as a symbol for virtue and dignity and as a divine precept. Women should wear the Proper clothes that as told by prophet Muhammad and In the Quran to look modest and to protect themselves from men’s eyes.
If I give you two candies, the first one is covered but the second one is not, which one will you choose? I think you and every sane person will choose the covered one. The covered candy is like the woman who covers herself forcing everyone to look at her respectfully. The uncovered and incomplete CoVered candy will attract flies the same way the uncovered girl as told In the Quran will attract the guys’ attention..Wallahua'lam..Allah Knows Better..Correct me if i did some mistake...>,<
A Non-Muslim guy asked a Muslim:"Why do your WOMEN cover up thier bodys and hair?",The Muslim guy smiled and got two SWEETS,He opened the first one and kept the other CLOSED,He threw them both on the DUSTY FLOOR and asked the Non-Muslim:"If i asked you to take one of the sweets which one would you CHOOSE?"..The Non-Muslim repield:"The COVERED one",Then the MUSLIM man said"thats how much WE TREAT OUR MUSLIM WOMEN....:)
a man asked a muslim: "why your women all covered up and we can't see anything of them?"
the muslim asked back:"let me ask can everyone see the queen of England?"
he said:"No! it needs to apply for it and have acceptance to see her"
the muslim replied:"well we treat all our women just like your queen only some people can see her and not everybody"


Tuesday, August 02, 2011

Aktiviti Ramadhan 1: Taraweh wa Tadarrus!!!

nota: adakah ejaan aq di tajuk atas nie betul?

Alhamdulillah, masuk jam ni da 2 hari kite berpuasa. Dan da 3 malam kite bertarawih (kalau kowank ni mmg jenis 'kaki' tarawih ar..). Ni pown baru abes penat balik dari surau ni. Cepat2 lari balik ke umah sbb x sabar2 nk hupdate blog.. (actually lari psl ternampak lembaga putih kat belakang tadi.. eh? pose2 nie ade hantu gak ker?) Huhu...

Tarawih di Surau Jubli Perak Bandar Baru Bangi ni mmg syiok. Jemaah un ramai. Yg penting jemaah taon nie da x macam taon2 lps, banyak veteran2 jerk. Tahun nie ramai gak org2 muda turun. Ade jemaah lelaki, perempuan, kanak2, awekz... (opps... da niat x betoi tu..).

Orang kata, malam kedua nie semangat ramadhan masih 'panas' agy. Kire still berkobar-kobar agy ar. Tu pasal masjid2 surau2 un penuh memalam camnie. Lgipown tyme2 camni juadah moreh mmg bermacam2 aneka. Sodap pon sodap. Tapi kalau tiap2 malam melantak makanan berat lepas tarawih mmg spoil ar projek diet bulan Ramadhan aq..




Kalau kat sini, lepas tarawih ada aktiviti tadarrus Al Quran. Ade 2 kategori, Budak2 kemetot + remaja dan dewasa + veteran. Tapi kategori 1 tadi untung woo.. Nanti bile abes program biasenyer dapat kain pelekat, duit (biasenye up to RM 50), pulut kuning, sijil, macam2 ar.

Walaupun aq hanye seminggu sahaja bermukim di tanah Bangi ter'chenta' nie, aq tetap amek keputusan utk join program tadarus nie. Ditambah abah aq yang memaksa aq utk tidak pulang awal ke rumah lepas tarawih (sbb xmo aq buang mase mengadap laptop doplopat jam.. kejam..).

Aq dan sorg kawan aq diletakkan sekali dgn kumpulan geng2 kecik kemetot. Bila aq tadarrus skali dgn diorg, baru aq tau...

Rupanya ramai agy budak2 kat cnie bace quran tergagap-gagap....

Ade pulak pesen bace maen taram jerk. Tajwid fasohah sumer dilanggar. Lam jalalah un xleyh sebut dgn betul... Tu belum kire mad asli. Kalau mad2 lazim tu mmg spoil ar..

Maka jenuh ar aq ngan kawan aq betulkan bacaan diorang. Fuh, mujo anak orang. Baru terfikir nak keluar mod 'Sarjan Misai'.. Tengok2 bapak dye ade.. Spoil betul ar..

Itulah sedikit sebanyak aktiviti bulan ramadan aq pada taon nie. Walaupown hanye seminggu, tapi aq rase beruntung dapat join, dapat mencurahkan ilmu (hait cheh,,) kepada adik2 di Bangi ni...

Mungkin ibadat yg aq lakukan nie x sebesar mana di sisi-Nya. Tapi sekurang-kurangnya adelah bende berfaedah yg aq dapat lakukan di bulan Ramadan tahun nie. Lagipun bukankah hadis nabi mengatakan:

"Sebaik-baik kamu adalah orang yang mempelajari Al Quran dan mengajarkannya kepada orang lain"


Akhir kata, selamat menyambung puasa. Tingkatkan prestasi, kurangkan kontrovesi, lebihkan studi, exam da dekat da nie.. hehe


Assalamualaikum...




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...