Wednesday, April 27, 2011

Kawad kaki, behind the story..... (Edisi 1)

Huyaa... baru bangun tdo.. Penatnyer....


Waa... Hello everyone.. Assalamualaikum... Apa khabar?... Ni hao ma?... Kaifa halukum?... Nalamaga innurikala?... eotteohge dangsin-i issseubnida?... Genkidesu ka?... Habes sume bahase aq tibai kang... Hahaha


Seriously, aq da gian sgt nk blogging.. huhu.. Sbulan weyh x sentuh keyboard nie.. Geram jerk rase..


Ok, spt tajuk yg disebut di atas, ary ni aq nk critekn about 'the scenes behind the story' ttg crite d atas..


Dgn banggenye... kami bergelar 'johan' zon 2 bwat kli pertame.....

Duduk dari kiri : Fakhrusyafiq, Ipe, Peja, Pipi, Sarjan Jepa, Lutfil, Pjoe, Amin,  Payed, Irham Pok Jat, Acap,
Berdiri di tengah dar kiri : Aqil, Nazirul, Megat, Ebi, Shahmi, Aslam, Amal, Achek, Iqbal, Nick, Pdah, Nazrul
Berdiri di belakang : Nopa, Ihse, Ajim, Asymam, Naje, Ustaz Isma, Ustaz Shafa, Harris, Faiz, Kori
PERINGKAT ZON

Bukan senang au nk jadi johan... Stelah 2 taon bertungkus lumus..(sampai kne gelak, bkn stakat plajar skola laen, plaja skola sdiri un), akhirnya taon nie dapat gak bergelar 'Johan' Zon 2...

Satu usaha yg berbaloi. Utk information, skuad Briged Bakti utk MTS Nurul Aman pada awalnya menghadapi masalah kekurangan anggota platun untuk mencukupi syarat 32 orang anggota. Maka terpakselah di'import' beberapa anggota skuad Kadet Bomba (4 org termasok aq.. muahaha) dan beberapa org yg x join unit beruniform utk mencukupi syarat tadi.

Latihan slame sebulan.. dari pukul 3 petang sampai 4.30 ptg, lalu disambung pukul 9.00 hingge 10.30 malam. Dgn disiplin yg kemas (ye ke??), dgn kesungguhan semua anggota skuad, akhirnya membuahkan hasil...

2 hari sblom bertanding....

Semua anggota skuad Briged Bakti terpakse 'memonteng kelas' utk berlatih dari pukul 9 pagi sampai 1 petang. Latihan kali ni bukan cam latihan2 yg sbelomnye.... Malah lbeyh sadis... 

Kehadiran 2 jurulatih berpengalaman kami, iaitu Ustaz Amin dan Ustaz Shafareez pada latihan hari ini membuatkan semua anggota 'terketar kaki' semasa berkawad. Mane tak nye... silap skeyt, merah ar kaki kne bedal ngan batang kayu ari 2. Tambahan pulak aq pakai seluar track dgn menyingsing bawah sluar sampai ke paras bawah lutut. Bile kne pukul kt betis... (kowank bole bayang sdiri ar kan...).

Lumrah manusia, xkn ade yg perfect.. musti ade silap. Make merah ar kaki aq di'bedal' ari 2 sbb bgerak mase dlm keadaan sedia. Huhu.. agak pedeyh oo....

Tapi, mungkin kerana berkat kne bedal ari 2 ar, kami semua berjaya menjadi johan pd hari pertandingan...

Inilah akibatnyer kalau buat silap mase kawad..... Pumping 20 kali!!!!

Sehari sblom bertanding....

Sehari sblom bertanding, kitowank x putus2 bwat solat hajat. Even mmg kitorang jangka xkan menang esok, tapi kitorang tetap berpegang kpd prinsip "ALLAH MAHA BERKUASA". Walaupown xde sorang un yang target kami akn menang pade hari 2. Ditambah pule dgn ayat2 perase penambah selera dari budak2 MTS Nurul Aman sdiri spt:-

"Hentok kaki tok kemah, ado hati nok buleh johe"

"Setagho mano gak puok kito kawad, nok banding sek PASTI mene sek dyo agy"

"Taon lepah tu buleh no 3 pown nasib jah"

Ape yg mereka tahu, mereka hanya tahu komen. Tapi mereka langsung x taw bagaimana usaha kami. Mereka hanya tahu bercakap, tapi mereka x merasai kepayahan kami.. Kami serahkan semuanya kepada Allah SWT. Ape pown nk jadi esok jadilah....

Latihan terakhir kami...

Hari Bertanding.....

Cepat skeyt.. Lambat da nie...


Hari bertanding, sek2 kawad buat masalah plak... Janji pkol 7.30 pg dgn ustaz, tapi last2 smue siap kol 8 pagi (termasok aq), x disiplin langsong an....

Nk djadikan story, pagy tu krn kelewatan kitowank, ustaz un majowk... Dye cume antar kitorang gi tmpat pertandingan, pas2 dye g makan (salah kitowank gak)... Mujo las2 dtg balek, klu x sape nk ambek kitowank balek skola?

Kitowank tiba di Maahad Ar Rahmah Kenali pada jam lbeyh kurang 8.45 pagi. Mase 2 da ramai gak peserta dari skola laen datang da. Mujo krn kami bkn yg paling lewat (even ttp lewat)..

Macam2 dugaan berlaku sblom kami melaporkan diri untuk kawad pemeriksaan barisan. Ntah camne tetibe 'glove' putih milik salah seorang anggota kitorang hilang. Sudahnya semua x pakai glove. Tolak da markah kt ctu...

Kami diletakkan dalam skuad yang ke 3 dalam pemeriksaan barisan. Kalau taon lepas, 2 orang termasok Koperal kitorang pengsan mase pemeriksaan barisan akibat cuace yg mengalahkan gurun sahara, tapi taon nie mungkin krn berkat solat hajat smalam, redup jer suasane pagi 2. Huhu... Mujo xde sesape pengsan. Dari sebelah skuad lain, aq nampak kat 3 org jugak rebah.

mase check barisan.. Siyes beb sumer...
Selepas pemeriksaan barisan, barulah pertandingan dimulakan. Pasukan kami diletakkan dalam giliran yang ke 3. Sempat la rehat kejap.

Akhirnya, sampai giliran kami....

Pada mulanya, semuanya berjalan lancar......

Tetapi.....

"Skuad, Ke Kanan .... Lurus"

Prap.. Prap...

"Pandang.. depan"

Lalu, dengan slambernyer Ketua skuad Briged Bakti MTS, Sarjan Azfar menuju ke arah juri utk lapor keluar padang...

Ape yg dye tinggal?? 

2 bahasa hukum.. 

"Skuad akan mara menghadap, da...ri tengah, cepat jalan..."
"Skuad.. tutup barisan.. gerak..."

40 markah ditolak....

Akhirnya, kami berlalu dgn perasaan hampa.. 

Time Pengumuman

muke sume stress giler.. bajet da kalah time nie...
Siyes aq cakap, mase nie muke sume da jadi kelat cam ayam cirit birit kluar kapur.. Xde sorang un target menang tyme 2.. Yang ade dalam pikiran kitowank adelah no 2, 3, or 4 (tu pown sbb kitowank tgk Skuad Kadet Bomba Kolej YIK da mcm xde harapan nk buleh no 4..). Lebih memeritkan ialah selepas giliran kitorang, kitorang tgk skuad tuan rumah yg merupakan johan tahun lepas. Mmg perfect da diorg... Xde harapan ar taon nie...

Aq ingat agy, tyme 2 aq bcakap dgn Sarjan Azfar yg lbeyh mesre dgn 'nickname'nye Jepar..

"Pa, gano nie par.. aq segho xleyh nombor doh kito nie..."


"Xpo, taon depe plop... Kito bwat doh yg terbaik"

Sebelum penyampaian hadiah.. Bersedie utk dpanggil....
Akhirnya, kami dipanggil untuk sesi penyampaian hadiah. Ustaz Shafa dah dtg balik slepas majowk skejap td... Ustaz Isma un baru jer sampai utk memberi sokongan. Bgitu juge dgn bekas komander tuan rumah taon lepas, Abg Zuhai yg dtg memberi sokongan kpd tuan rumah dan kami. Sekurang-kurangnya kehadiran mrk suda ckop m'beri sinar harapan bwat kami...

Semasae penyampaian hadiah, xde sowank un anggota platun yg menunjukkan muke ceria. Sume kelat. Sehinggelah tibenyer waktu pengumuman.....

"Bagi Tempat ke 5... jatuh kepada.. Skuad Kadet Bomba dari Kolej YIK...."

Dah dijangke dah un...

"Bagi Tempat ke 4... jatuh kepada.. Skuad Kadet Unit Amal dari SMU (A) Hamidiah...."

Ok, Sekurang-kurangnyer ade nombor gak....

"Bagi Tempat ke 3... jatuh kepada.. Skuad Kadet Bomba dari SMU (A) Ittihadiah, Tanjung Pagar...."

Wajah2 anggota skuad kami mula menunjukkan perubahan, Alhamdulillah, No 2 un ok gak..

"Naib Johan bagi pertandingan ini ... jatuh kepada...."

MC mule melambatkan suare...

"Maahad..."

Dah agak, kami no 2...

"Ar Rahmah Kenali yg mewakili Skuad Kadet Unit Amal dgn mata sebanyak 789 markah.."

"What???"

Hampir nk pengsan... Sumpah x cayer.. There must be a mistake...  Tyme 2 mmg sume dlm keadaan terkezut tahap maksima... Betul ke nieyh??

"Dan Johan bagi Pertandingan Kawad Kaki Zon 2 MASSAK 2011 jatuh kepada.. Maahad Tahfiz Sains Nurul Aman Kok Lanas yg mewakili Skuad Briged Bakti dgn mate sebanyak 821 markah..."

Ya Allah... Tyme 2 gak sume menjerit... Tangan diraup ke muke.. Bersyukur sgt2... Dalam kehampaan Kau berikan kami sinar kebahagiaan... Alhamdulillah...

Dengan banggenyer, Sarjan Jepa memberi arahan..

"Skuad.. Sedia..."

Kaki dihentak dgn penoh semangat.. Wajah masing2 terulit kegembiraan yg amat2 sangat... Usaha kami x sia2...

Akhirnye.. kami juara.....

Muke yang tadinye kelat kini berubah ceria.. Dah menang la katekan...
Selepas bertanding...

Akhirnya, setelah 2 tahun 'mengidam' johan peringkat zon, hari ni kami sudah berjaya mengecapinya. Sekurang-kurangnya, kemenangan ini dapat membuka mata mereka2 di luar 'sane' yang sebelum nie hanye tau meng'kondemn' kami....

Selepas pengumuman, semua anggota skuad mendengar taklimat dan amanat dari Abg Zuhai, Komander Zon 2 taon lepas. Banyak nasihat berguna yg dye berikan kpd kami... antaranya...

"Kawad puok awok keno wi kemah agy, sak ni tu bereh doh, cumo bwt lbeyh baek agy dari tadi"

"Banyok2 ke latihe, puok awok nie x cukop agy latihe stagho nie. Ajen2 skeyt blatih"

"Banyok2 ke Solat Hajat.. doa pada Allah..."

"Tanding jange pk nok mene, tp pk nok cri pengalame"

Alhamdulillah, sdikeyt sbanyak kata2 nya menjadi inspirasi dan smangat utk kami btanding d peringkat negeri nnt...

Maka, kini kami menunggu detik2 bersejarah... MTSNA bwat kli pertame.. mlangkah kaki ke pertandingan Kawad Kaki MASSAK 2011 Peringkat Negeri....

Sesi ceramah pas tanding....
P/S: Crite smase peringkat negeri akn menyusul pas nie...

4 comments:

misszaza said...

ouh. budak sekolah lagi. :)

nikmati la zaman sekolah. jangan sia sia kan masa sekolah.

kang seksok nyesal tak sudah le. :)

*org tua bgi nasehat B)

Naz Roll said...

mekaseyh ats nasihat.. hahaha..

Insya Allah xkn disia-siakan...

misszaza said...

btw, tahniah lah pasal menang animasi tuh. u all dah buat good job. suka dgn animasi korang.

Naz Roll said...

hehe, cik kak.. senanyer animasi tu bkn aq yg handle..

aq cume handle laman web skola... animasi 2 keje org laen.. Sari n the gang... huhu...

pape pown... animasi MMP un pe kurangnyer.. huhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...