Monday, January 14, 2013

Ulama' ma'sum dan rakyat Khawarij


Sedih melihat masyarakat kita sekarang.

Bagaimana seorang yang berilmu boleh mengkafirkan dan menyesatkan sesiapa sahaja. 

Sehinggakan seorang Ulama' Mujtahid pun di'Khawarij'kan..

Adakah mereka2 ini lebih tinggi ilmunya dari Ulama' tersohor ini? 

Sungguh ini keterlaluan. Bagaimana seorang ulama' tanpa segan silu meng'khawarij'kan orang tanpa nas yang sah. 

Adakah fahaman politik mengatasi ilmu dan hukum? Sehingga keduanya mesti mengikut fahaman politik?

Khawarijkah mereka yang menentang kezaliman?

Khawarijkah mereka yang menuntut hak?

Kebobrokan yang berlaku di sekitar kita, yang dirosakkan sendiri oleh tangan-tangan kotor yang berkuasa. Di mana mereka pada saat ini?

Di saat anak muda kita dibebani hedonisme melampau?

Di saat anak muda kita dilanda kemerosotan akhlak?

Mereka di bilik kuliah sedang pong pang mengutuk dan menyesatkan orang yang tak sependapat dengan mereka..

Bertopengkan Ahlus Sunnah Wal Jamaah, mrk mengutuk orang lain.

Tak apalah. Mungkin mereka ma'sum. Mereka yang betul. Tiada salah pada mereka.

Dan kami ini Khawarij. Maka terimalah hakikatnya. 

Semoga Khawarij inilah yang akan memartabatkan Islam di Malaysia.

 “Akan datang kepada kalian masa yang penuh dengan tipu daya ; ketika itu orang-orang akan mempercayai kebohongan dan mendustakan kebenaran. Mereka mempercayai para pengkhianat dan tidak mempercayai para pembawa kebenaran. Pada masa itu, ruwaibidhah akan berbicara.”  Rasulullah SAW ditanya “Apakah itu Ruwaibidhah ?”  Lalu Rasulullah menyebut bahawa, “Ruwaibidhah adalah orang-orang bodoh (yang berbicara) tentang urusan umat.” (Riwayat  Ibnu Majah dari Abu Hurairah )
 “Katakanlah, apakah akan kami beritahukan kepadamu tentang orang-orang yang paling merugi perbuatannya. Yaitu orang-orang yang telah sia-sia perbuatannya dalam kehidupan dunia ini, sedang mereka menyangka bahwa mereka berbuat sebaik-baiknya. (Surah  Al Kahfi, ayat 103-104)

Fatwa dari Sahibus Samahah Syeikh2 ASWJ terulung Malaysia
Gambar aq semasa perhimpunan golongan 'khawarij' di Malaysia..
Oh Khawarijkah aku? :)

Tuesday, January 08, 2013

2013. Jom. Upgrade

2013. Tahun Baru Masihi bermula lagi. kini kita sudah memasuki fasa baru, azam baru, misi baru, cita-cita baru, bini baru (huh? :o)..

Alhamdulillah, sekali lagi kita diberi kesempatan oleh Allah untuk menghirup udara segar 2013. Masa untuk kita settlekan perkara yang belum setel. Bagi yang baru masuk sweet 18 tu, masa nilah untuk anda 'membalas dendam' pada hidup anda yang lifeless tahun2 lepas dan enjoy sepuasnya menikmati hidup sebagai budak-dah-abes-sekolah.. Oh enjoy ke? Plizzzz.. *tangankebahumatakeatas

Walau apapun misi dan azam kita pada tahun baru ini, mari kita layangkan minda ke atas sekejap. Setiap perkara pasti ada sebab dan musababnya. Apakah kita masih dihidupkan untuk tahun 2013 ini tanpa tujuan? Atau hanya untuk mengecapi keseronokan dunia yang seperti tiada penghujungnya?

Ternganga sebentar.


"Maka apakah kamu mengira bahawa kami menciptakan kamu main-main dan bahawa kamu tidak akan dikembalikan kepada kami?"
QS Al-Mu'minun, 23:115

Dush.. Terpukul..

Come on guys, kita upgrade diri kita. Tahun ini kita tingkatkan azam kita untuk menjadi insan berguna dan hamba-Nya yang bertakwa. mari kita kutip sebanyak mungkin keredhaan-Nya dan mencari semaksima mungkin keampunan-Nya. Takkanlah kita nak masih berada di takuk lama kot.. Takkan kita nak cari peningkatan dari segi duniawi tapi tidak dari segi ukhrawi kan? :)

"Ala kau nie, aku solat 5 waktu. Puasa sebulan Ramadhan. Tak cukup lagi ke?"

Hoho, sebab tu lah kita kena upgrade. Takkan kita cuma nak buat perkara wajib je kan? Apa salahnya kita tambahkan lagi amalan kita.

Kalau sebelum ini kita solat 5 waktu tanpa miss dan merasai kenikmatannya, apa kata kita tambah kenikmatan kita dengan solat dhuha di waktu pagi atau solat tahajjud di waktu malam. Kalau sebelum ini kita berpuasa sebulan, apa kita tambahkan dengan puasa sunat Isnin dan Khamis. Kalau sebelum ni kita cuma spend 5 minit sehari mentadabbur Al-Quran, apa kata kita tambah 5 minit lagi. 10 minit kita boleh habiskan satu mukasurat, satu bulan satu juzu'.. Wow, ini sungguh ohsem..

Mari kita ubah diri kita. Dari sorang hamba yang excellent kepada super excellent.. Dari tahap keimanan yang Wow! menjadi Super Wow!.. Dan mari kita memburu chenta Nya dengan menjadi Hamba-Nya yang super ohsem dari hamba-hamba-Nya yang lain..  Dan tak mustahil dengan kita upgrade diri kita kita dapat mengupgrade orang-orang lain di sekitar kita.

"Kami ceritakan kepadamu (wahai Muhammad) perihal mereka dengan benar; sesungguhnya mereka itu orang-orang muda yang beriman kepada Tuhan mereka, dan Kami tambahi mereka dengan hidayah petunjuk."
QS Al-Kahfi, 18:13

2013. Mari kita menjadi agen perubahan.. :)



*post pertama selepas setahun menyepi.. sori  :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...