Saturday, March 19, 2011

GoOdByE ALL!!!

What? 2 post in 1 days?? Ko gler ke Naz?? X pena dibuat org..

Ala.. lek ar.. ni jerla pluang yg ade.. Sok nk balek.. bkn leyh blogging agy an?? Huhu

Aik... Nak balek da ker? Huhu.. sekejap sungguh. Ase x pwas agy berkapel dgn laptop aq nieyh, da nk kne balek da.. (isy... x bersyukur langsong.. da ar balek lewat.. ape ar ko ni). Hahaha!!!

So.. this post sebenarnya utk aq ucapkan Goodbye la kat kowank semua.. Sal sok nk kne balek asrama da.. Nk update lak kne tunggu cuty ar (laen ar klu skola aq benarkan budak2 blogging kt PSS, musty best an).. Actually, aq rase syg sgt nk tinggalkan blog yg semakin maju nieyh.. (update hits aq tgk yg terkini td da 103 in 4 days.. Fuh.. Mengancam...). Thnx gak 2 all coz sudi mlawat teratak aq yg x seberapa nieyh...

So, this special dedication is ....

Ma & Abah : Thnx 4 alwayz supporting me.. Jase kalian mmg xkn dapat dibalas.....

All fwenz : Thnx 4 reading ma blog.....  See u guyz kt skola erk...

Sifu Mun'im : U r really ma sifu. Muahaha.. Jumpe kt skola nnt yerk....(klu jumpe ar.. saye akn alwayz lari dr ustaz.. haha)

Nadia : Thnx 4 ur suggestion... Anda telah membantu menjadikan teratak ini lebih menarik.. n thnx 4 sudi menyebabkan aq tdo lewat smalam. Muahaha

My dearest luvly lappy : Sabar ye sayang.. I bkn tinggalkan u lame un.. Hahaha

So, dari korang dgr aq meraban nie sampai korang pening ... Baik aq hentikan dlu... Gudbye.. Wassalam.....

Nota kaki : Tulis cam sok nak berpisah tros jerk.... huk2

P/S: Jangan pening yerk... Waktu aq tulis nie, otak aq tgh putus fius.. Hahaha

Waa.. nk kne balek skola....

Haha.. MTS-ian.. see u guyz sok..
Wahaha, besaunye bulan malam nie.. Ini lah yg dinamakan fenomena adi bulan
(klik sini utk info)
P/S: Thnx Asma' 4 da information..



Halalkan Telefon bimbit!! Hehehe....

(Nota : Artikel ini ditulis bagi membalas kenyataan our dedicated sifu.. Ust Mun'im (haha...) dlm artikelnya bertajuk Haramkan Talefon Bimbit... Hak3)

Ahhh.. pagi yg mendung... muram jer rase. Semuram muke budak2 MTS yg akan pulang ke asrama pd hari nie (rujuk artikel bawah..). Haha, nasib kowank ar.. Aq balek esok.. Da dpt lesen besar Ust Lan (ketua warden) agy, (erk, lesen besar ke??), See u guys esok yerk.. Hahaha.....

Bile aq bukak jer blog aq.. aq tgk sumer blog2 yg aq da follow. Ade x yg da update? Haha.. ade satu yg menarik minat aq. Blog my sifu.. Ust Mun'im, ats jase dye ar aq knal dunie blogging nie.. wa salute u sifu (bodek jer nie.. hak3).


Blog sifu.. Haha.. Menarik nie.. jom terjah amai2....
(klik sini)



Haha, ni lah sifu.. Hensem orangnyer.. Untung sape nk bwat beliau jadi menantu...



Ade satu artikel beliau yang menarik perhatian. Artikel yg bertajuk Haramkan Talefon Bimbit ..... Haha... agk pedas bunyinyer.. Ini adelah sedikit sedutan dari artikel beliau....

Yee.. sebutkan pasal skima.. alang-alang pelajar-pelajar yang baca blog saya ni.. saya nak warning awal-awal.. buka sekolah esok, jangan pandai-pandai nak bawak tepon er.. no fon korang, semua saya ada.. siapa salah?? salah korang gak yang bagi no fon kat saya..

Andai kata saya miss call no kalian, tapi x di off, bermakna anda bawak tepon anda.. kalau dapat tepon tu kt saya, tau la saya buat camne kt makwe2 korang lam tepon tu.. saya x nak sebutkan siapa orangnya..tapi ada la di antara korang, yang saya dapat cekop fon tu..

Korang mesti nak tau kan ape saya buat??haha.. memang lucu gila la..saya, ustaz kohar, ustaz kamil, ustaz ali and the geng buat benda yang paling cool.. saya anta msg dekat makwe dia dan cakap yang "kita putus sampai cini.."

Pompuan tu tnya kenapa tiba2 nak putus, saya reply la yg "sebelom ni, nak permainkan wanita je"..last2 pompuan tu cakap kt kakak dia..kakak dia ape lagi, anta msg la marah2 kt tuan punya tepon tu..

Siap membebel cenggini la " heiii.. awak ni kenapa buat adik saya camni??adik saya merah mata menanggis..adik saya tiap2 hari cite kt saya yang awak ni baik..tiba2 awak buat camni.." haha.. xleh blah ayat novel..last2 saya balas sepatah je.."ade saya kesah"..memang bengang gila la kakak pompuan tu..haha.. saya pon heran, kenapa la pompuan tu cakap tuan punya fon tu baiikk..haha.. menyampah aku dengar..hehe

Haha, amaran keras tuuu....

Tapi ustaz, sekolah kite ade agy satu peraturan di mana pada Kod 16.1.1 (merepek jer nie.. jgn cayer.. hahah), di mana bagi pelajar yang tinggal di luar Kelantan adelah dibenarkan membawa hanset ke sekolah utk kemudahan mrk naek bas nnt dgn syarat hanset itu disimpan di rumah warden dan boleh diambil semula pada hari nk balek... See.. Haha...

Nampaknyer mmg beruntung lah pelajar2 luar Kelantan nie. So ustaz xleyh rampas ar fon saye (x rampas un, dok uma warden. Same jerk an.. Haha). 

Nota kaki: Bagi pelajar2 yg rase nk simpan henset dlm dorm tu.. Harap lupekan la niat 'suci' kowank tuu.. Kang x psl2 jadi cam pe yg ust kate.. Wahaha.....

P/S: Sekadar gurauan.. Harap maaf yer ust.. N jgn promote saye cam ust promote fitri sani plak yer... Hahaha (evil laugh!!!)

Pehh.. henset aq ar.. hahaha..
Info Tambahan (updated 2.09 pm 19 March 2011):  Perhatian kepada 22 org ahli nasyid yg lulus pemilihan saringan ari tu... Pada hari ahad ini akan diadakan pemilihan utk Wakil Sekolah... Diharap sume bersedia dan buat yg terbaik utk kali ini. Sekian - Arahan Ust Isma

Friday, March 18, 2011

Arghh... Sekejapnyer cuty!!!!

Pejam celik pejam celik, la... da abes rupenyer cuty aq.... Sok da kne balek skola... Waa.... Sekejapnyer.. Klau ar aq ade kuase nk lambatkn mase.. tp impossible kn? Ahakz...

Tapi, aq masih bole memanjangkan cuty aq. Haha.. Actually aq balek skola luse, even kne msok skola start esok.. Kenape?? Hehe.. ini ar ilmu rahsie aq..

Petang td aq g beli tiket bas (aq x kaye nk naek flight...). Oleh krane ade msalah2 yg xdpt dielakkan, make tpakse ar aq beli tiket lewat..(pesanan dari penaja, don't even try this at stesen bas aa..). Dan seperti biase ar.. klu beli las2 menet gnie musti tiket dah abes dibook org.. So, tanpa berfikir lame, aq tros amek tiket balek pagi Ahad. Actually ade tiket mlm sok.. tp aq xmo amek risiko. Takowt oo.. wakaka...

Kepada sahabat2ku yg laen.. jgn cemburu aa... Sian kt kowank.. Wakaka...

Ok, pagy ahad balek. Setel 1 masalah. Masalah laen plak?? Haha.. stress doe..

Actually, sminggu pas masok skola nie ade pertandingan Kawad Kaki peringkat Zon. Haha, spt biase aq akn mewakili pasukan Briged Bakti (biar aq Kadet Bomba un..) utk sekola aq kli nie... 2 minggu pastu pertandingan Nasyid lak (nasyid? sedap ker suara aq??). Huhu.. msti bz an...

Anyway.. pape pown aq ucapkan slamat kmbali ke skola bwat sume dak2 MTS dan dak2 asrama. See u all at school Ahad nie. K, tulih byk2 kowank bkn bace un.. Haha.. Bye2..



Sekolah aq.. Bangunan baru.. da kat setaon da.. harap2 balek nie siap da...
Haha, da mcm askar la plak.. Muke masing2 da hitam.. xpe2 saham naek kowt...
wakaka...


P/S: Baru pas tgk final Raja Lawak. So idea yg mencurah2 td hilang bersama gelak2 tawa yg mengilai2, sampai jiran aq un pelik, igt ade pesakit Tanjung Rambutan sesat cnie... Haha.....

Thursday, March 17, 2011

A story 2 shared !

(nota: Artikel ini dutulis pagi tadi, cume baru di-publish. Hahaha)
Hahah, pagi yang indah (erk, ni da tghari da nie....), mcm2 story yg blaku sblom aq bgn tdo td. Terasa indah sebentar perjalanan dunia yg fana ini. Tapi, ye ar.. story tyme tdo, mcm2 bole jadi, biar x betol un (mimpi la tu.. xkn x paham lg kowt). Hahaha....

Haha, mmg indah pg nie, sampai terlewat bangun tdo.
P/S: Jgn cayer sgt dak2 nie, aq smayang subuh au...

Seperti biase, bile celik jerk mate, perkare pertama yg akan aq tuju ialah laptop. peh, semenjak due menjak nie mmg aq dgn laptop aq x pena berenggang. Da mcm kapel. Ok ar 2, lgpown xde sape nk cemburu klu aq kapel dgn lappy aq, laen ar dgn fasha sandha ke, ummi nazeera ke, tu da kes laen da tu....

Ok, senanyer ari nie aq ade story nk dceritakan kt kowank sumer. Nk bace?.. hehe... Ok, story begins..
....................................................................................................................................................................

"Abang, achik tepon. Suro beli santan sama serai. Pakai duit abg dulu, nanti achik bayar." Adik aq melaung dari atas. Haha, achik tu bukannyer adik aq or kakak aq yerk. Achik tu panggilan utk makcik aq. Mmg kekadang makcik aq kalau nk beli pape kirim kt aq jer. Sbb uma aq dekat dgn kedai. Lgpown, family kitowank mmg rapat. Kalau mak ngan abah aq keje, aq tumpang makan uma mak cik aq jerk.

"Ala, abg xde duit ar kak. Pinjam duit akak dulu ar."

"Ah, akak pokai. Pinjam duit abah dulu ar."

So, tanpa memikir lama, aq g kt bilik abah aq. Hajat nk pinjam duit dyer, tp tgk2 abah aq tga tido. Letih sgt kowt. Lagipown abah aq smalam kerje shift malam. Mls aq nk kejutkan.

Nampaknyer terpakse ar aq amek sdiri kat dompet abah aq (bukan mencuri yerk, dosa tuu...). Jadi aq terus meluru kat dompet dye yang tengah tersidai molek kat atas rak TV. Bila2 aq bukak....

Masya Allah...

Dalam dompet dye cume ader RM xx.... Mmg aq tau family aq have sdikit masalah kewangan. Tp x sangke plak terok canie... Ya Allah.. sayunyer.....

Err... cane nie... aq tros amek henset aq dan tepon makcik aq.

"Hello, cik. Akim kne g uma acik dulu ar amek duit."

"La, akim xde duit ke?. Pinjam dlu. Nnt acik bayar ar. Duit kakak ke..."

"Err.. akim xde duit. Kakak un xde."

"Abah??"

"Abah... err.... abah tdo. Mls nk kejut. Td akim bukak dompet dyer, ader RM xx jerk.."

"Lailahaillallah.. Sampai camtu skali?? Hmm xpe ar... Akim dtg cnie ar amek duit."
....................................................................................................................................................................

Petang tuu... dlm kereta.. Dlm perjalanan nk ke bank

"Abah, nk tanyer sket...."

"Hmm..."

"Abah ade duit x?"

"Ade. Nape?" Nampak sgt abah aq bwat muke cover line... Haha.. abah x leyh nk nipu anak sdiri ar...

"Err, xde. Td abg tgk dompet abah ade RM xx jerk."

"Ala, dlm bank ader agy. Ni nk g amek ar nie.."

"Ooo.. ye ke? Hmm.. xpe ar.."
....................................................................................................................................................................

Dekat umah... dgn mak aq... mase tgh minum ptg... abah aq da g kerje... Haha.. line clear..

"Ma?"

"Hmm..."

"Nk tanyer skeyt leh x?"

"Tanyer arr.."

Aku pown mikir... Cane aq nk start erk....

"Abah xde duit erk?"

Huh?? Mama aq da bwat muka pelik... La, mama un nk cover gak ke?. Lalu aq un cter kat mama aq ape yg blaku td..

"Senanyer, abah tu mmg tgh ade masalah kewangan skeyt..." Skeyt??? Bukan skeyt da tu ma.... Tu dah tahap kritikal da tuu...

"Abah gune byk duit. Nk beli laptop along agy, belanje agy, tiket bas along agy, tu blom kakak ngan adek tuu.."

Erk.. tetibe aq rase sayu. Cam nk nangis lak. Tp xtaw ar asal mate aq xleyh nk berair.. Ya Allah, asl la payah sgt mata ni nk berair kalau bab2 sensitif gnie... Mase tuu otak aq mule berpikir mcm2. Nk pindah skola un ade. Nk jual balek laptop aq dan sume gadget2 aq un ade. Huhu... sdeyhnyer

"Jadi along kene ar blajar betul2... Menghafal byk2.. Buktikan along buleh berjaya. Mama ngan abah bukan nk pape pown. Mama ngan abah nk along blaja, menghafal (quran) banyak2, jd seorang Ulama' Tahfiz Profesional yg berjaya. Mama ngan abah nie sanggup buat ape saje utk kejayaan anak2 mama. Tgk abah, sanggup berusaha utk anak2 dye. Along kne buktikan au..."

X sempat mak aq abes cakap, teros aq peluk mak aq.

"Abg janji ma."
....................................................................................................................................................................


Dan hendaklah kamu beribadat kepada Allah dan janganlah kamu sekutukan Dia dengan sesuatu apa jua; dan hendaklah kamu berbuat baik kepada kedua ibubapa. [al-Nisa’ 4:36][1]

Katakanlah: "Marilah, supaya aku bacakan apa yang telah diharamkan oleh Tuhan kamu kepada kamu, iaitu janganlah kamu sekutukan dengan Allah sesuatupun; dan hendaklah (kamu) membuat baik kepada ibubapa.” [al-An’aam 6:151]

Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepada-Nya semata-mata, dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. [al-Isra’ 17:23]



Bile aq pikir2 balik, baru aq sedar. Mama ngan abah aq dah banyak berkorban utk aq. Tp aq?? X sangke sampai camtu skali diorg smate2 nk aq jadi org yg berjaya. Mmg terkilan sangat sangat sangat.

Sbg anak sulung, aq kene berusaha utk menjadi harapan keluarga. Dengan segala pengorbanan mama dgn abah aq, adelah satu perkara yang agak mustahil jika aq berhenti di separuh jalan jer..

Mama, Abah...
Pada hari ni, along berjanji along akan belajar bersungguh2. Jadi harapan mama ngan abah dan akan menjadi seorang anak yang akan membanggakan mama dgn abah. Dgn sepenuh tenaga yang ada, along akan cuba menghabiskan hafazan 30 juzu' Al Quran dan menghadiahkan mama dgn abah sebuah mahkota bertatahkan emas dan permata di syurga kelak.

Janji.....

P/S: Dah terlalu banyak dah mak dan ayah kita berkorban utk kita. Sampai x terkira. Tapi pernahkah kita kira berapa banyak da yg kita korbankan utk mereka?? Fikirkan.....

Mama dan abah aku yg tercinta. Pengorbanan kalian xkan pernah dapat ku balas

Wednesday, March 16, 2011

Lappy baru, Permulaan Baru, Dunia baru.....

Alhamdulillah, artikel pertamaku dalam dunia bloggers nie siap jugak akhirnya. Pecah kepale hotak gak nak mikir idea nak tulis artikel nie, lagi2 lak wat artikel depan tv, sambil layan kopi lak tuu.. memang kaw2 ar. Nie baru 1 artikel, xtaw ar pasnie cane......

Hmmm... ape mule2 nk dikongsikan dgn kowank sumer erk??? Oh ye... lappy baru. Haha, x baru pown senanyer. Ni hadiah yg dianugerahkan oleh bonda dan ayahanda tercinta atas kejayaan aku dalam PMR taon lps. Walaupown diorg ade sdikit masalah kewangan, sanggup diorg penuhi kehendak anakanda diorg yg kepalanya x cukup fius nie... huk2. Sdeyhnye... Xpe, mama abah, along janji pasnie along study btol2 dan akan menjadi kebanggaan mama dan abah. Heheh....

Lappy aq. ACER ASPIRE 4741G. 

Pasal lappy nie, stakat nie puas aty ar. Xde problem pape. Alhamdulillah. Tp xleyh nk ajen2 blogging gak. Ye ar, budak skola asrama, paham2 la kan. Balik sbulan skali. Klu kowank tgk aq update waktu skola tu... paham2 la yerk.. (err... ustaz2, jgn blacklist nme ana. Ana bukan bwat slalu pown, skali skale jerk).

Nampaknye, kini bermulalah sesi 'taaruf' dgn dunia blogger nie. Ye ar, owank baru, klu baru pindah sst tempat kne kenal2 tempat tu kan?? Kowank yg expert2 nie tolong ajar aq yerk...

Errr....... aq nk mati idea arrr.. Nanty aq pikir agy nk tulis aper erk. Wassalam

Err... ni wat tulisan ayat, bkn tulis artikel yerk

Hak2, gamba aq lukih sdiri. Pape pown, kowank ar sumber inspirasi aq. I luv u all my pwen...


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...